Een van de grootste uitdagingen waar bedrijven tegenwoordig mee te maken hebben, is het gebrek aan gestandaardiseerde processen in verschillende landen. UBL biedt een uniform, wereldwijd geaccepteerd formaat dat grensoverschrijdende transacties vereenvoudigt. Voor multinationale bedrijven of bedrijven die in verschillende regio’s werken, vermindert het de complexiteit door een gemeenschappelijke structuur voor elektronische documenten te bieden, waardoor consistentie en naleving van lokale regelgeving wordt gegarandeerd.
In Europa is UBL op grote schaal ingevoerd. De e-factureringsrichtlijn van de Europese Unie (2014/55/EU) heeft de weg vrijgemaakt voor het verplichte gebruik van UBL bij grensoverschrijdende overheidsopdrachten.
De financiële en operationele voordelen van het gebruik van UBL zijn enorm. Volgens een rapport van Deloitte uit 2023 zagen bedrijven die UBL implementeerden voor facturatie de verwerkingstijd per factuur met 55% verminderen. Door taken als gegevensinvoer en documentvalidatie te automatiseren, maakt UBL waardevolle middelen vrij, waardoor bedrijven zich kunnen richten op activiteiten met een hogere waarde, zoals financiële analyse en strategische planning. Deze gestroomlijnde aanpak verlaagt niet alleen de operationele kosten, maar versnelt ook de betalingscycli, wat leidt tot een beter beheer van de cashflow en algehele financiële efficiëntie.Vertaald met DeepL.com (gratis versie)
Naarmate de regelgeving rondom financiële rapportage en facturering strenger wordt, zorgt UBL ervoor dat lokale en internationale wetten worden nageleefd. In Europa hebben verschillende landen e-facturatie verplicht gesteld voor zowel B2G (business-to-government) als B2B (business-to-business) transacties, met UBL als standaardformaat.
In de Benelux zijn België, Nederland en Luxemburg vroege gebruikers van UBL. Nederland loopt voorop met e-facturatie en heeft UBL sinds 2017 verplicht gesteld voor B2G-transacties. België volgde met zijn eigen e-facturatie mandaten en Luxemburg is snel op weg naar volledige invoering. Overheden en bedrijven in deze landen hebben melding gemaakt van verbeterde efficiëntie, transparantie en kostenbesparingen door het gebruik van UBL-conforme e-facturatieplatforms.